sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Pinaattilasagne



Pinaattilasagne on aivan mahtava kasvisvaihtoehto iänikuiselle perus-bologneselle, jota tulee vastaan liiankin paljon. Tällä kertaa tein tuhdista herkusta vieläkin täyttävämmän korvaamalla maitokastikkeen kikhernekastikkeella, enkä kyllä juustoissakaan alkanut pihtailemaan! Kikherneiden maku sopii lempeään pinaattiin mainioisti ja rakennekin tulee aivan oikeaksi.

tuorepasta
3 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
loraus kylmää vettä
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa

kikhernekastike
n. 2 dl kypsiä kikherneitä
(liota kuivia yön yli ja keitä tunti-pari kunnes pehmeitä, tai käytä tölkkikamaa)
n. 5 dl kikherneiden keitinvettä (tai vettä tai mietoa kasvislientä)
pari rkl margariinia
pari rkl oliiviöljyä
muutama rkl jauhoja
valkopippuria
muskottipähkinää
kourallinen juustoa

pinaattitäyte
400 gr tölkki pinaattia valutettuna (tai tuoretta ryöpättynä tai pakastetta)
iso sipuli
puolet pienestä purjosta
pippuria
jauhettua korianteria
n. 100 gr fetajuustoa

juustoja mielen mukaan
(itse laitoin kermajuustoa ja parmesaania, kun sellaisia löytyi kaapista, mutta iäkäs rasvainen oltermanni olisi maukkaampi vaihtoehto)

Tee pasta ensi, paisi jos käytät valmiita kuivia lasagnelevyjä. Mutta tuorekin valmistuu kyllä hetkessä ja on hyvää! Sekoita aineet keskenään ja vaivaa muutama minuutti kimmoisaksi möykyksi. Jos on kuivaa ja murenevaa niin lisää tilkka vettä, jos on tahmeaa niin lisää hieman jauhoja. Laita taikinapallo kelmussa jääkaappiin lepäämään siksi aikaa kun teet muut sörsselit. Taikinan voi tehdä reilusti etukäteenkin.

Soseuta kikherneet veden kanssa ohueksi liemeksi. Toisessa kattilassa kuumenna rasvat ja sekoita jauhot sekaan, lisää kikherneliemi ja keitä hetki. Lisää sekaan juustoa ja mausteita maun mukaan. Suolan kanssa tosin kannattaa olla maltillinen, koska juustoista tulee sitä paljon. Tai tulee ainakin, jos käyttää reilusti juustoa niin kuin minä...

Pehmennä sipulia pannulla öljyssä, lisää purjot ja pehmennä, lisää pinaatit, hieman vettä ja mausteita. Anna hautua kannen alla vielä lisää ja jäähtyä sitten hieman. Sekoittele feta joukkoon.

Aja taikina pastakoneella ohueksi levyksi, tai vaihtoehtoisesti kaulitse se, jos ei sopivaa mankelia löydy.

Voitele vuoka. Itse käytin korkeaa, noin 22x22cm vuokaa, ja se oli just sopivan kokoinen. Levitä pohjalle kastiketta ja kerros pastaa, sitten kastiketta, juustoa, pinaattitäytettä ja pastaa vuorotellen, kunnes kaikki on käytetty. Päällimmäiseksi pastaa, kastiketta ja lopuksi reilusti juustoa. Sitten uuniin ja pois kun näyttää hyvältä. Itse paistoin 180 asteisessa uunissa reilu puoli tuntia folion alla ja sitten toisen mokoman 225 asteessa. Anna lasagnen vetäytyä hetki uunin jälkeen.

Nam, kevyttä kasvisruokaa! ;)



4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nam, varmaan ihanaa! Pitääkin kokeilla tuota kikhernettä pinaattilassessa :)
Aivan ihana bloginpoikanen, täällä tulen vierailemaan usein!

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaapa pinaattilasagne hyvältä! Täytyy vain korvata kananmunat vegaanisen ruokavalion takia jollain.

Seppo kirjoitti...

Hei Hankku! Kananmunat ei pitäisi olla ongelma, sillä käsittääkseni kaupan valmiita lasagnelevyjä saa ilman kananmunaa. (Kai?) Mutta millä vegaanit korvaavat juuston? Se on ainakin tässä tuhdissa lasagnessa melko suuressa roolissa.. ;P

Anonyymi kirjoitti...

Seppo! Joo näinhän se on noissa kaupan lasagnelevyissä. Täytyy laittaa tofujuustoa/soijajuustoa, tai sitten vain tofua ja maustaa se lasagnelle sopivaksi.
Tilaamani vegaanin keittokirja saapui eilen, kirjassa onkin hyvin lueteltu korvikkeet kananmunalle yms. Mutta tosiaan täytyy tässä joku päivä kokeilla, pinaattiruuat sattuu olemaan suosikkejani.