maanantai 29. syyskuuta 2008

Voihan tempeh sentään!Kuukauden blogitauon aikana on tullut tehtyä paljon erittäin hyviäkin ruokia, mutta tällä kertaa kirjoitan mieluummin siitä, mitä en saanut syötyä.

Löysin kaupungin laidalta ison etnisen supermarketin ja suurella mielenkiinnolla katsastin paikan tarjonan läpi. Valikoima oli kattava, erittäin kattava! Riisejä kaikilta maailman kolkilta, pakasteessa aineksia ja aterioita joka makuun, kuivamausteita luonnollisesti koko repertuaari, isot valikoimat indonesialaisia maustetahnoja, tuoreita vihanneksia, astioita, tofua irtomyynnissä, jne. Samassa yhteydessä oli myös "etninen Plantagen", josta sai palmuja, kukkia, buddha-patsaita, puutarhatiikereitä, mattoja, yms.
Jätin puutarhapuolen suosiolla rauhaan, mutta ruokapuolelta otin mukaan paketin tempeh'iä, joka oli minulle täysin uusi tuttavuus. Kuvittelin, että se on jonkin sortin tiiviimpää, rakeisempaa tofua. Soijapavuista se on tosiaan tehty, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin. Tempeh'ssä eräänlainen sienirihmasto sitoo käyneet pavut yhteen tiiviiksi palikaksi.
Valitsin kaupasta hyvälaatuisen tempehin, mikä tarkoitti erityisen tukevaa rihmastoa ja siten ehkä myös erityisen tymäkkää makua.

Yllä olevassa kuvassa on puolikas palikka puolitettuna. Siitä näkyy niin sisärakenne kuin ulkopintakin. Kama on erittäin tukevaa, joten sen saa helposti kuutioitua pieneksi. Veikkaan että saattaisi saada vaikka juustohöylällä leikattuakin. Tällä kertaa kuitenkin kuutioin ja marinoin paloja ketjap manis - seesaminsiemenöljy -marinadissa. Paistoin kuutiot öljyssä herkkusienien kera ja lisäsin cashew-pähkinöitä ja vähän lientä ja annoin muhia hetken riisiä odotellessa.

Ensimmäisen haukkauksen jälkeen hymy hyytyi.

Tempehin makua kuvaillaan wikipediassa mm. pähkinäiseksi ja sienimäiseksi, mutta minun mielestä se muistutti lähinnä hiivaa. Ja wokatut hiivakuutiot eivät tule minulle ensimmäisenä mieleen herkullisia makuja ajatellessa. Rohkeasti yritin saada annosta syötyä ajatellen, että jos ne kerran Indonesiassakin pystyvät syömään tätä, niin kyllä minäkin. Mutta en saanut. Sienet, pähkinät ja riisit söin, mutta tempehiä sain vain pari palaa alas, loput lensivät roskikseen.

Yleissti olen ollut sitä mieltä, että kaikki ruokakaupassa myytävä on syötävää, mutta tämä tapaus muutti käsityksiäni. Taidan hetken verran pitäytyä ihan vaan tutuissa hyvissä mauissa. Tänään tein mm. vihreää thai-currya katkarapujen kera. Herkkua!

En tiedä saako tempehiä / tempeä Suomesta, mutta saattaa hyvin saadakin, minä vain en ollut siihen törmännyt. Jos joku tietää miten siitä saa jotain herkullista aikaiseksi, niin otan tiedon innolla vastaan ja saatan jopa kerätä rohkeutta koitokseen...

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä on ainakin yksi resepti-> http://kurpitsamoska.livejournal.com/46494.html

Seppo kirjoitti...

Kiitos linkistä! Kävin katsastamassa sen ja huvituin kun Kurpitsamoskakin oli jättänyt tempehinsä syömättä! :) Sitä siis saa tosiaan Suomesta, mutta en voi suositella...

Meri, Helsinki kirjoitti...

Tempeä saa Kallion aasialaisista kaupoista ja ainakin tällä ohjeella olen saanut tempen maistumaan maukkaalta jo vähintään viisi kertaa. Mutta omakin ekakerta tempen kanssa päättyi ikävämmin, toinen jo mahaan.

Siis se ohje: http://monkeyfood.net/2008/08/02/tempeh-for-dummies/

Tai ehkä se on vain minun makuuni? Mutta kyllä Lihansyöjäkin tätä syö!

Anonyymi kirjoitti...

itse olen syönyt tempeä _hyvin_ ohuiksi siivuiksi leikattuna ja kookoschiliöljyssä paistettuna. pidin.

tosin kaikki runsaassa kookoschiliöljyssä paistettu on aika hyvää.

Malitsu kirjoitti...

Tää on kyllä ainainen mysteeri, miten erilaisia ihmisten makuaistit voivatkin olla. Meidän pesue nimittäin rakastui tempehiin ensi haukulla. :) Itse asiassa harhauduin blogiisi googletellessani, miten tuota herkkua voisi tehdä itse, kun kuusi euroa annoksesta ei houkuta käyttämään ihan päivittäisessä ruuanlaitossa.

Eeva kirjoitti...

Jännää tosiaan minunkin mielestäni. Ostin ekaa kertaa Tempeä Hakaniemen Voanista pari päivää sitten, paistoin avokadoöljyssä pelkällä soijakastikkeella maustettuna, ja tuntuu, etten ikinä maailmassa ole maistanut mitään yhtä herkullista!!! Olen täysin hullaantunut Tempehiin. :D