tiistai 21. lokakuuta 2008

Säilötyn sitruunan taikaa



Tämä ohje on suoraan jatkoa edelliselle sienipastalle sarjassa "rumia mutta herkullisia arkiruokia pienellä twistillä".

Tällä kertaa onnistuin tekemään yleensä niin tylsästä purkkitonnikalasta kerrankin varsin herkkua säilötyn suolasitruunan avulla. Säilötyn sitruunan ohjeen muistelen nähneeni ekan kerran Chillie Basanin erinomaisessa Marokkolainen keittiö -keittokirjassa, mutta sittemmin ohje on tullut vastaan myös nettiblogeissa, joten ehkäpä en ala sitä tässä toistamaan. Etenkään, kun tällä kertaa minä vain marssin marokkolaiseen ruokakauppaan ja poimin mukaani purkin valmiita sitruunoita. Karussa etikettömässä muovipurkissa ne näyttivät sen verran kotikutoisilta, että tällainen einesten vastustajakin heltyi. ;)

ainekset (kaksi annosta)
kaksi sipulia
pieni munakoiso
purkki säilöttyjä luumutomaatteja
purkki tonnikalaa
säilötty suolasitruuna
hieman jauhettua chiliä
jauhettua jeeraa
2dl couscous (+2dl vettä)

Paista isoiksi paloiksi leikattuja sipuleita reilussa öljyssä hetken verran, lisää pieneksi paloitellut munakoisot ja jatka paistamista, kunnes kasvikset ovat saaneet mukavasti väriä. Lisää purkillinen tomaatteja ja survo niitä hieman pienemmiksi. Lisää kuivamausteet ja pieneksi pilkottu sitruuna ja keitä pataa kymmenisen minuuttia. Lisää tonnikala ja hauduta hetki lisää. Lopuksi sekaan voisi laittaa esim. silputtua persiljaa tai korianteria, miksei vaikka ruohosipuliakin, mutta minulla ei valitettavasti noita ollut. Hyvää on ilmankin. Suolaa en lisännyt, koska sitruunasta sitä tuli just sopivasti.
Tarjoile couscousin kanssa.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nuo sitruunat on niin kovin veikeän näköisiä, mutten ole koskaan käyttänyt. Pitääkin muistaa tämä resepti :)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Eilen juuri tuli Jimiltä Kotimaani keittiö, jossa oltiin Marokossa ja ylistettiin säilöttyjä sitruunoita, nehän on taginienkin peruskauraa, hurjan ihania. Mutta missä marokkolaisessa kaupassa olet käynyt, saapiko udella? Ja köyhdyttivätkö kuinka paljon?

Seppo kirjoitti...

Moi Ylimuuli! Ostin sitruunat täältä Hollannista, eli kaupan nimi ja osoite ei ehkä paljon auttais... Vaikka en niitä kyllä muistakaan! :D Luulisin, että Hakaniemen metroaseman itämaisesta (turkkilainen?) varmasti löytyy noita.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Ai saakutti, oletkin sieltä :-D Mutta hyvin pelaa sulla lokaalinen ruoanmetsästys, käyn vilkaisemassa metrikseltä kun ennätän!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Tulin vaan muistaessa kertomaan, että sieltähän niitä sitruunoita löytyi! Vielä en ole kokkaillut, mutta kassan vieressä hengannut alkuperäiskansalainen ohjeisti minua, että sitruunoita pitää liottaa etikalla useampi tunti ennen käyttöä, että niistä lähtee.. joku. :-D Enivei. Jos vaikka ehtis joululomalla kokkeillakin. :-)