torstai 19. kesäkuuta 2008

Pari raparperijälkkäriä

Alkukesän aikana on tullut tehtyä muutamia erilaisia raparperiruokia. Tässä pari niistä.

Raparperipiirakka keitetyistä raparpereista100 gr margariinia
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl vettä


3 raparperin vartta (keskikok.)
1 dl sokeria
tilkka vettä

Tähän piirakkaan keittelin/höyrytin ensin pilkottuja raparpereita hetken sokerin kera, kunnes ne olivat pehmeitä, ja annoin jäähtyä.

Taikinaan käytin vaihteeksi hieman grahamjauhoja antamaan vähän makua. Käytin myös ravatun vuoan jauhottamiseen grahamia, kun korppujauhot olivat päässeet loppumaan. Graham toimii siinä oikein hyvin, vaikka taikinassa ei olisikaan grahamia.

Nautin jätskin kanssa ja toimi hyvin.


Raparperi-rahkapiirakka


Jokin aika sitten tein tällaisen kokeilun, johon tein muistaakseni varsin vastaavan taikinan kuin em. piirakkaan, mutta raparpereja en keittänyt, vaan täytteeksi sekoitin vain palat ja noin desin sokeria, purkin rahkaa ja kananmunan.
Itse tykkäsin, ainakin heti tuoreena, mutta sain palautetta, että oli turhan hapan. Omasta mielestä hapan ja voimakas raparperi saa kyllä myös maistua hieman happamalta ja voimakkaalta, mutta tämä taisi olla yleiseen makuun hieman liian voimakas. Täytyypä kehittää kohtapuoleen uusi onnistuneempi versio raparperipiirakasta rahkan tai kermaviilin kera ja julkaista sitten ehkä reseptikin.


Raparperi-kardemummamaito -kerroskiisseli


Tein ensin raparperikiisselin mutta sitten halusin vielä kokeilla osasta jotain erilaistakin, joten päätin yrittää kerroskiisseliä/-vanukasta. Vaniljasokeri oli päässyt juuri loppumaan, vaikka sitä yleensä aina kaapissa on, enkä jaksanut lähteä kauppaan, joten viritin maitovanukkaaseen makua kardemummalla. Kardemummamaito ja raparperikiisseli toimivat mielestäni ihan hyvin yhdessä. Koska tein kiisseliä isomman satsin, niin arvioin tässä melko suurpiirteisesti paljonko käytin aineita kahdeksaan pieneen lasilliseen kerroskiisseleitä.

raparperikiisseli

n. 0,5 l raparperin paloja
n. 0,75 l vettä
n. 2 rkl perunajauhoa
hieman liivatetta


kardemummamaito

n. 6 dl maitoa
n. 1 dl sokeria
n. 1 rkl perunajauhoa
kananmunan keltuainen
n. 0,5 tl jauhettua kardemummaa
liivatetta


Tosiaan, kun kirjoittelen näin alkuun vanhoista jutuista, niin väistämättä reseptit ovat hieman epätarkkoja, mutta ehkä tästä ajatus käy ilmi. Kiisselin keittelin ihan yksinkertaisesti, kunnes raparperit olivat pehmeitä, mutta en yhtään kauempaa. Maitokiisselin kiehautin, kunnes se sakeni, sitten lisäsin liotetut liivatteet yksi kerrallaan. Lopuksi siivilöin seoksen poistaakseni isoimmat kardemumman palaset.
Raparperikiisselin jaoin ensin laseihin ja annoin jäähtyä jääkaapissa, vasta sitten lisäsin hieman jäähtyneen maitokiisselin päälle.

Ei kommentteja: