lauantai 9. elokuuta 2008

Suklainen lammaspata



Tuliset, suklaiset lihapadat ovat aivan herkullisia! Ne voi tehdä hyvinkin samaan tapaan karjalanpaistin kanssa, mutta ainakin minä tykkään marinoida ne etukäteen, ja ylipäätään maustaa varsin erilailla. Tällä kertaa käytin pakastettua karitsanpaistia tummassa oluessa marinoituna. Punaviiniä on tullut käytettyä enemmän marinadina, mutta tumma olut sopi myös enemmän kuin hyvin! Kasviksia voi lihan kanssa käyttää tai olla käyttämättä, ihan fiiliksen mukaan - ei niitä mihinkään välttämättä tarvita. ;)

Marinadi
2,5 dl tummaa olutta (Velko)
0,5 dl tummaa vahvaa soijakastiketta (philippiiniläistä)
0,5 dl chili-valkosipulikastiketta (thai Sriracha)
1 tl mustapippuria murskattuna
1 tl neilikkoita murskattuna
1 tl vihreää kardemummaa murskattuna
5 tähtianista

Muut ainekset
1,3 kg luuton karitsanpaisti (pakaste)
kolme porkkanaa
pieni kesäkurpitsa
neljä tulista pientä chiliä ilman siemeniä
100 gr tummaa suklaata

Murskasin kaikki mausteet morttelissa ja kaadoin liemien kanssa sulatettujen, pilkottujen lihojen joukkoon. Annoin marinoita yön yli jääkaapissa uunivuoassa.
Aamulla töihin lähtiessäni laitoin vuoan uuniin 125 asteeseen foliolla katettuna. Illalla kuumensin uunin 200+ asteeseen ja lisäsin lihojen joukkoon porkkanat, pilkotut chilit ja paloitellut suklaat puoleksi tunniksi ilman foliota, sitten vielä kesäkurpitsat mukaan riisin valmistamisen ajaksi.

Aika ronskisti valmistettua siis, mutta erittäin maukasta. Aromaattiset mausteet ja suklaan makeus toimivat kivasti suolaisen ja tulisen liemen joukossa. Ilman chiliä tätä ei pidä tehdä... Lampaan liha on vielä niin maukasta, että sitä ei mitkään mausteet edes peitä, joten se sopii tällaiseen hyvin.
Herkkua! !

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa täydelliseltä pimenevän syksyillan ruoalta. Kokeilulistalle meni.

Seppo kirjoitti...

tänä vuonna näitä syys- ja talviruokia onkin sopinut syödä lähes vuoden ympäri... :/

Pahalapsi kirjoitti...

Suklaata olenkin jo kokeillut aikoinaan naudanlihan kanssa, lampaaseen en osannut yhdistää! Maistuuko suklaa lampaan kanssa reilusti suklaiselta, vai täydentääkö vain makuja taustalla?

Seppo kirjoitti...

Itse kyllä tykkään kun suklaa maistuu reilusti. :) Tietty se sulaa uunissa täysin liemen joukkoon, joten en mä sentään mitään isoja suklaapaloja tykkää popsia lihan sekaan... Vähän vähemmällä määrällä lopputulos voisi olla ehkä "hienostuneempi" (?) mutta hyvin se noinkin täydentää lihan makua, ja mielestäni aivan erityisen hyvin lammasta.

Anonyymi kirjoitti...

aivan loistava resepti... rakastuin molekastikkeeseen Meksikossa joten tämä oli ihana korvike:)