sunnuntai 24. elokuuta 2008

Kana-galangalkeitto (dtom khaa gai)Dtom khaa gai on jonkin asteinen thai-keittiön klassikko, ja tämä resepti on yksi versio aiheesta. Taustainfona minulla oli jälleen Thompsonin Thai Food -kirja, mutta omaan soppaan laitoin heman enemmän kaikkea kuin alkuperäisessä.
Maku oli taas todella maittava: galangalin, korianterin, sitruksien ja chilin raikkaus yhdistettynä kookosmaidon, kanan ja metsäsienten raskaampiin makuihin.

ainekset
4 dl kookosmaitoa
8 dl laimeaa kanalientä
1 tl palmusokeria
2 sitruunaruohon pehmeät osat
1 iso sipuli
muutama korianterin juuri hyvin puhdistettuina
3 pientä punaista chiliä ilman siemeniä
peukalon verran galangalia ohuina siivuina
muutama limen lehti
2 dl paistettuja metsäsieniä (mulla viimevuoden rouskuja)
n. 200 gr luutonta kananlihaa suupaloina

kalakastiketta
iso loraus limen mehua
muutama chili 
kourallinen korianterin lehtiä

Muussaa sipuli, korianterin juuret, chilit ja sitruunaruoho tahnaksi. Kiehauta liemet, lisää palmusokeri, viipaloidut galangalit, limen lehdet sekä tekemäsi tahna ja keitä viitisen minuuttia. Lisää kanat ja sienet ja keittele pienemmällä tulella noin 10-15 minuuttia. Tarjoile ja mausta lopuksi lautasella haluamallasi määrällä limen mehua, kalakastiketta, chilisuikaleita ja korianteria, niin että annos on raikas, suolainen ja tulinen.

9 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

mistä saa korianterin juuria ja jos ei läheltä, millä vois korvata? meneekö ruuan sielu jos vaan jättää kylmästi pois?

Seppo kirjoitti...

Hupsista! En ole huomannut, että on tullut kommentti, pahoitteluni.

Korianterin juuria saa korianterin lehtien mukana, ellei sitten osta nipun pelkkiä lehtiä, sellaisiakin olen nähnyt. Yleensä noissa pusseissa myytävissä korianterinipuissa on juuret mukana. Ruukkuyrteissä on luonnollisesti myös juuret, mutta oman kokemuksen mukaan ne ovat yleensä aika olemattomat ainakin suoraan kaupasta tullessa.

Ilmankin juuria toki pärjää. Ei se ole mikään maailmanloppu, mutta kyllä ne vahvistavat sitä makua, kannattaa kokeilla.

Merituuli kirjoitti...

teimme tätä jo ilman korianterin juuria. liemi oli kovin maistuva! kerroppa vielä miten teet tuon alussa esittelemäsi tahnan?

Seppo kirjoitti...

Itse muussasin aineet morttelissa, mutta kai noin pienenkin määrän voisi tehosekoittimessa sekoittaa, kunhan varoo tekemästä siitä aivan sosetta.

Morttelissa voi hyvin säädellä tahnaa lisäämällä aineita yksi kerrallaan kovemmasta pehmeään edellisten aineiden ollessa sopivan murskattuja.

Merituuli kirjoitti...

meidän keittiöstämme (häpeäksemme) puuttuu vielä mortteli. yritin toheltaa muussinuijan ja kulhon kanssa eikä tahnasta ollut meininkiäkään. pistin sitten paloina :). hyviä morttelivinkkejä otetaankin vastaan! millainen siis olisi hyvä?

Seppo kirjoitti...

juu, muussinuija ei varmasti oikein tehoa sitruunaruohoon!

Suosittelen sulle (ja kaikille) lämpimästi thaimaalaista graniittista morttelia, joita saa ainakin kaikista Hakaniemen isoista etnisistä. Iso möhkäle karkeaa luonnokiveä tekee jokaisesta muovikeittiöstä heti inhimillisemmän! ;) Ja yksin sen painokin tuo jo turvallisen tunteen.

Jos on brändien perään ja haluaa maksaa kaksinkertaisen summan, voi ostaa täysin identisen tuotteen Jamie Oliverin nimellä varustettuna esimerkiksi Stockmannilta. Mutta en suosittele.

Merituuli kirjoitti...

kiitos seppo vinkistä! olen katsellut kaupoissa puisia ja miettinyt onko niistä mihinkään. graniittinen ois hieno!

Anonyymi kirjoitti...

Tämä 'tomkaakai'-keitto on taivaallista. Olen tehnyt sitä itsekkin, thaimaalaisen ystäväni opettamana. Mutta hänen tekemänään se on todella ihanaa. Suosittelen kaikille !

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki tarvikkeet morttelia myöten löytyi tuolta www.siam-house.fi