keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

Höyrytettyjä kasviskevätkääryleitäTuli pieni bloggaustauko edellisen kirjoituksen jälkeen, kun olin festarireissussa Ilosaarirockissa. Festarit olivat mahtavat, mutta erehdyin syömään siellä pari varsin kamalaa kevätkäärylettä, joten päätin saman tien kääriä omat kääröt kotona, jottei jää mitään pysyviä traumoja tuota mahtavaa naposteluruokaa kohtaan.
Tavallisinta lienee täyttää kääryleet sekalaisilla kasvissuikaleilla ja nuudeleilla, joiden lisäksi laitetaan yhtä tai useampaa valinnaista proteiinia, esim kana-katkarapu -yhdistelmä taitaa olla aika yleinen. Sitten kääritään ja uppopaistetaan rasvassa. Yllättäen en kaivannut nyt mitään rasvaista festariruoakaa muistuttavaakaan, joten päätin vain höyryttää kääryleet, mikä on oikein pätevä tapa sekin. En ole varma kutsutaanko myös höyrytettyjä kääröjä kevätkääryleiksi, vai onko nimi varattu paistetuille ystävillemme, mutta samapa tuo minulle. Jossain olen törmännyt esim. nimeen nonya packets, jotka olivat höyrytettyjä, sekä nimeen poh pia, jotka olivat höyryttämättömiä kääröjä, ja riisilevyt olivat siis vain kostutettuja. Ehkä tuo selviäisi pienenellä googlettamisella, mutta samapa tuo siis, kevätkääryleitä nuo kaikki ovat minulle.

Täyte
Lasinuudeleita (ehkä n. 50 gr)
Nuorta kaalia pari lehteä suikaloituna
Kiinankaalia pari lehteä suikaloituna
2 pientä porkkanaa suikaloituna
n. 10 cm purjoa suikaloituna
Puolikas punasipuli suikaloituna
Puolikas chili suikaloituna
Puolikas paprika suikaloituna
Reilusti inkivääriä suikaloituna
Pari valkosipulinkynttä hienonnettuna
Kourallinen basilikan lehtiä
Kourallinen mintun lehtiä
Kalakastiketta
Seesamöljyä

Riisipapereita (mulla 16cm mutta kyllä isommatkin käyvät)


Kuullotin kasviksia hyvin kevyesti miedolla lämmöllä kunnes ne olivat vain hieman pehmenneet. Valkosipulit ja kovat laitoin ekaksi ja sitten pehmeämpiä sen jälkeen. Nuudeleita pehmensin pari minuuttia lämpimässä vedessä, sitten valutin ja lisäsin valmiiseen täytteeseen. Liemet ja yrtit lisäsin vasta lopuksi. Riisipapereita kastoin vedellä molemmin puolin ja pehmenneisiin sitten pieni kasa täytettä ja sitten käärölle. Höyrytin niitä ehkä noin kymmenen minuuttia. Herkullisia! Turhaa olisi ollut pilata hyviä tuoreita makuja uppopaistamalla.

Dippausta varten sekoitin nopeasti simppeliä thai-tyyppistä kastiketta. Kääryleet voi mukavasti kääriä vielä salaatinlehtiin ja dipata niiden kanssa.

Kastike
pari rkl kalakastiketta
pari rkl limemehua
n. rkl palmusokeria
maun mukaan tuoretta chiliä

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaapa ihanalta.. ja kevyeltä :)

Anonyymi kirjoitti...

Kauniit kaaryleet, pitaa joskus kokeilla tuota hoyrytettya versiotasi.

Merituuli kirjoitti...

ompas kauniin, värikkään näköisiä kuvia. ajattelimme kokeilla tässä piakkoin ekaa kertaa kääryleitä friteerattuna, mutta täytyypä testata myös höryttämistä!

Seppo kirjoitti...

Tuntuu että nuo (uppo)paistetut kääryleet ovat enemmän kaikkien tiedossa, mutta kannattaa kyllä testata näitä höyrytettyjäkin, ovat kylla aivan eri lajia!! Tosi kevyttä naposteltavahan nuo ovat, joten kaloreita kuluu niitä tehdessä varmaan enemmän kuin niitä syödessä, mutta hälläpä tuolla väliä...

Merituuli kirjoitti...

se ei olisi kauhea vahinko jos kaloreita kuluisi enemmän tehdessä kuin syödessä :)

Seppo kirjoitti...

Hupsista, oman kommentin oikoluvun paikka! Tarkoitin että niitä tehdessä kuluu varman enemmän energiaa kuin niistä saa... Syöminen ei taida joo paljon kuluttaa! ;)

Daphnion kirjoitti...

Makoisa ohje..täytynee kokeilla joskus. Sitä vaan mietin, että millä tavalla nämä höyrytetään? Sellaisessa korissako?

Seppo kirjoitti...

Käytin sekä bambukoria että kattilan lisänä saamaani metallista höyrytysosaa. Molemmat toimivat, mutta metalliseen tuntuivat tarttuvan hieman herkemmin kiinni. Tuo riisipaperi on aika hauras niin kuivana, märkänä kuin kypsänäkin, joten aika varovaisesti niitä joutui höyryttimistä irrottamaan.