keskiviikko 30. heinäkuuta 2008

Linssi-katkarapukastike



Linssejä kastikkeessa parin muun aineksen kanssa, sopivasti Intia-henkisesti maustettuna, tuottaa lähes poikkeuksetta oikein maittavan arkiruoan. Tällaiset helppotekoiset sekamössöt ovat yksi perussapuskoistani. En tiedä kutsuako tätä kastikkeeksi vai padaksi vai curryksi, mutta kaipa ne kaikki käyvät: kastikkeen jättää löysemmäksi ja padan keittää kasaan, curryksi kutsuu sitten eksoottisella tuulella. Lisäksi sitten mielellään hyvää jasmiini- tai basmatiriisiä tai löysän kastikkeen kanssa nuudeleita.
Niin, ja tuosta kuvastahan ei tosiaan saa mitään käsitystä ruoan sisällöstä, mutta ei tällaisesta mössöstä kovin esteettistä kuvaa saakaan. Ehkä yritän keksiä ensi kerralla jonkin fiksumman kuvaustavan..

ainekset tällä kertaa (n. 4 annosta)
2 kevätsipulia
pari hienonnettua valkosipulin kynttä
1 rkl hienonnettua inkivääriä
2 dl vihreitä linssejä
1 tlk kookosmaitoa
1 tlk tomaattimurskaa
2 porkkanaa
1 tl karkeasti murskattua kardemummaa
1 tl jauhettua jeeraa
2 tl hieman murskattuja korianterin siemeniä
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
1 tl jauhettua chiliä
muutama kuivattu curryn lehti
5-10 pakastettua limen lehteä (tai tuoreita)
2 rkl kalakastiketta
2 rkl sitruunamehua
2 kevätsipulin vihreät osat
n. 200 gr katkarapuja

koristeeksi
kuivattuja katkarapuja
ruohosipulia

Huuhtele linssit kunnolla ja valuta. Pilko kevätsipulit ja ota vihreät osat talteen. Kuullota sipuleita reilussa öljymäärässä valkosipulin, inkiväärin, kardemumman, jeeran ja korianterin siementen kera. Sekoittele, jotteivat mausteet pääse palamaan. Sekaan linssit, säilykkeet ja muut kuivamausteet ja anna porista n. 20 min. kannen alla. Lisää porkkanat haluamassasi muodossa ja jatka padan keittämistä, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Lisää hienonnetut limen lehdet, kalakastike ja keitä hetki. Lisää katkaravut ja sitruunamehu ja kuumenna. Lisää vielä kevätsipulin vihreät osat, maistele ja säädä mausteita vielä sopivaksi. Lempeän sitruksinen maku, pääasiassa limenlehtien vuoksi, toimii tietty kivasti aina katkarapujen kanssa, ja sen tulisi olla hallitseva. Muiden makujen pitäisi olla vain "taustalla" ottamatta pääroolia. Tuoretta korianteria voisi lisätä tähän ruokaan lopussa varsin mainiosti, mutta tällä kertaa ei ollut saatavilla.

Ei kommentteja: