torstai 31. heinäkuuta 2008

Kasvis-jungle curry

.
Jungle-curry on sikäli harvinainen thai-curry, että sitä ei tehdä kookosmaitoon. Muutenkin sen maku on tavallista tunkkaisempi tai maanläheisempi (miten sitä nyt kuvailisi) hallitsevien grachain (ns. villi-inkivääri) ja galangalin takia. Tai jotain tämänsorttista olen viimeaikoina oppinut lueskellessani kirjastosta lainassa olevaa massiivista pinkkiä keittokirjaa (David Thompson: Thai Food) sekä hieman lisää netistä.
Ilmeisesti perinteisessä viidakkopadassa on mitä ikinä lihoja ja kasveja luonnosta on löytynyt, ja sivistyneemmissäkin versioissa jotain tuotettua lihaa tai kalaa parilla vapaavalintaisella kasviksella höystettynä. Tämä curry ei siis ole mulle entuudestaan tuttu, joten siksi päätin sitä kokeilla. En kuitenkaan seurannut mitään lukuisista oheista tarkalleen, vaan tein oman kasvisversion. Joku thaimaalainen saisi kertoa voiko jungle-curry olla täysin kasvisversio, mutta itse veikkaisin että voi, koska makupohja on (enemmän tai vähemmän) sama.

maustetahna
10 kuivattua chiliä liotettuina, siemenettöminä
5 grachai vartta
peukalon kokoinen pala galangalia
pari isoa valkosipulin kynttä
2 korianterinjuurta
shalottisipuli
1 tl katkaraputahnaa

Pienennä kaikki ainekset, hienonna morttelissa tahnaksi vähän kerrallaan lisäten.
(Tai vaihtoehtoisesti pyöräytä tehosekoittimessa nopeasti karkeaksi tahnaksi. Itse en moista masiinaa valitettavasti omista, mutta mortteli riittää mulle kyllä toistaiseksi.)

ainekset (n. 2 annosta)
1 annos yllä olevaa maustetahnaa
pari rkl öljyä
pari rkl kalakastiketta
5 dl kasvislientä (tai pelkkää vettä)
kaksi pientä porkkanaa
pieni kesäkurpitsa
pieni kourallinen suikaloitua kaalia
5 grachain vartta hienoina suikaleina

Kuumenna öljy, paista maustetahnaa siinä muutama minuutti, älä anna palaa tai tartua vaan sekoittele ja lisää öljyä tarvittaessa. Lisää kostukkeeksi hieman kalakastiketta ja heitä perään porkkanat (tai lihat) ja vesi tai liemi. Keittele porkkanoita viitisen minuuttia, lisää kaalit ja kesäkurpitsat (tai muut valitsemasi kasvikset kypsymisjärjestyksessä) ja jatka porinaa muutaman minutin verran. Lisää grachait ja mausta vielä tarvittaessa esim. lisächilillä tai lisäsuolalla, jos sellaisista tykkäät, heh heh..
Lisäksi voi lisätä jotain tuoreita yrttejä, esim. (thai-)basilikaa. Itse testasin ensin ilman yrttejä ja sitten korianterin kera, mutta yllätyksekseni pidin ruoasta enemmän ilman korianteria, joten en nyt sitä suoraan suosittelisi. Jotenkin korianterin vahva maku peittosi hieman curryn tyylikästä tunkkaista makua.

Ja tulista tuli mös, mutta se kai kuului tän ruoan luonteeseen. ;) Itseasiassa käytin vähemmän tulta kuin monissa ohjeissa, mutta mun sormia polttelee vieläkin monta tuntia jälkikäteen. Eli kumihanskat eivät taida sittenkään olla liioittelua chilien käsittelyssä! Ruoka oli kuitenkin vielä syötävän tulista, eli ei sen puoleen ongelmaa. Galangalin ja grachain maut toivat kyllä ruokaan mahtavan vivahteen, joka poikkesi maistamistani kookosmaidon ja/tai sitrusmakujen maustamista thai-ruoista.

Grachai oli aineksista siis mulle entuudesta tuntematon, mutta ehdottomasti positiivinen uusi tuttavuus! Tässä vielä kuva siitä.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Hei! Aivan ihania reseptejä sinulla täällä. Ekaa kertaa tänne (onneksi) eksyin:). Tuota junglecurrya mäkin olen kuolannut tuosta Thompsonin kirjasta, mutta en ole Thaimaassa siihen törmännyt. Ehkä pitäisi itse kokeilla. Mistä ostit tuon grachain?

Seppo kirjoitti...

Moi! Grachain ostin Aseanic Tradingista Kolmannelta Linjalta, mutta kyllä sitä löytyy ainakin mm. Vii Voanista siitä naapurista. Varmaan muistakin tuoretavaraa myyvistä etnisistä kaupoista. Sääli vaan, että kovin monet noistä panostavat pelkkään kuivaruokaan..