keskiviikko 9. heinäkuuta 2008

Sieniknöllejä ja -pasteijoita



Ruoanlaitto alkoi vaihteeksi taas täysin päämäärättä ainoana ajatuksena käyttää pois pakkasessa lojuvat pari lehtitaikinalevyä. Päätin tehdä jääkaapissa kohtaloaan odottavista herkkusienistä sienimössön sinne sisään, ja aika luonnollisesti sen saman tökötin jämistä paistoin sitten pääruoaksi knöllejä perunoiden ja höyrytettyjen kasvisten kanssa. Voinkin suositella kaikille jääkapin, pakkasen ja kuivakaappien täyttämistä ääriä myöten sekalaisilla aineksilla -- sattuma luo usein mukavia uusia yhdistelmiä sitten, kun niitä kaappeja haluaa/tarvitsee välillä tyhjentää.

Sienitökötti
valkosipulikynsiä maun mukaan
iso sipuli
puolikas pienestä purjosta
kymmenisen pientä herkkusientä
mustia oliiveja
kourallinen keitettyjä kikherneitä murskattuna
runsaaasti mustapippuria
ronski loraus soijakastiketta
iso kourallinen tuoretta oreganoa (tai kuivaa)
noin rkl ajwain-siemeniä jauhettuna

Pasteijat
puolet sienitököttisatsista
noin 100gr ricottaa (tai fetaa, jos reilusti voimakkaampaa haluaa)
kourallinen tuoretta basilikaa
parmesaania tai vastaavaa
suolaa ja pippuria vielä maun mukaan
kolme lehtitaikinalevyä

Sieniknöllit
puolet sienitököttisatsista
muna
pari rkl korppujauhoja

Hernekastike
400 gr hernesäilyketölkki
pari dl vettä
muutama dl maitoa
runsaasti Provencen yrttejä

hieman jauhettua korianteria

reilulla kädellä seesamiöljyä
sitruunamehua
suolaa ja pippuria maun mukaan

Perunat kiehumaan, kasviksia päälle höyrytykseen
(itsellä: fenkoli, pari nuorta porkanaa, aivan hienoksi suikaloitua inkivääriä, puolikas paprika)

Kuullotin valkosipulia, sipulia ja purjoa hieman pehmeiksi, sitten sienet sekaan ja pitkään niiden paistoa, kunnes kaikki mukavasti ruskistuneita ja tilavuudeltaan kutistuneet olemattomiiin. Sekaan pieneksi leikattuja oliiveja sen verran, että näyttää sopivalta määrältä muuhun nähden
(noin kourallinen). Samoin murskatut kikherneet ja oreganot pannulle ja mausteita mielen mukaan. Soijaa saa mielestäni käyttää kerrankin suht reilusti, menee hyvin sienten kera. Ja oregano ja ajwain toi oivan oman maun kokonaisuuteen. (Jos joku tietää ajwainille suomalaisen nimen, niin otan tiedon ilolla vastaan..)

Tökötin puolitin sitten pasteijoiden ja knöllien kesken ja sekoitin kumpaankin settiin lisäaineksia. Pasteijat oli uuniissa ehkä noin 12 minuuttia 225 asteessa, knöllit taas pyöritin lusikoilla ja paistoin ruskeiksi ja kolmikulmaisiksi pannulla öljyssä.

Testasin vielä huvikseni hernekastiketta. Valutin ja huuhtelin säilyke(!)herneet. Keitin herneitä vedessä hetken, jatkoin maidolla ohueksi, maustoin ja soseutin. Erikoinen yhditelmä Provence+seesamiöljy teki liemestä mukavasti jotain muuta kuin perus hernekeittoa. Ja toki kastike olisi kannattanut siivilöidä, mutta itse en jaksanut vaivautua. Mutta siis ei hassumpi kastikkeen tapainen.

Samaan aikaan oli kiehumassa uusia pikkupottuja ja päällä höyryttymässä kasviksia, jotka toivat kivasti raikkautta ateriaan.




1 kommentti:

Tusla kirjoitti...

Pakastin on kyllä meilläkin aikamoinen aarrekätkö... Yleensä muistan kyllä sitä ahkerasti täyttää mutta en sitten käyttää. Mutta totta, se tyhjennysprojekti synnyttää usein uusia, hauskoja oivalluksia. Oliskin oikein arkkupakastin! :)