keskiviikko 23. heinäkuuta 2008

Paneer kormaKuumana kesäpäivänä kuumaa intialaista, eikö?! Tässä jonkinmoinen versio paneer korma -nimellä liikkuvasta reseptistä, joka on varsin yleinen intialainen murkina. Paneerin tilalla voi hyvin käyttää esim. Valion kotijuustoa tai leipäjuustoa, miksei vaikka tofuakin, mutta tällä kertaa halusin kokeilla oman kotijuuston valmistamista. Sen valmistamisen helppoudesta olin lukenut Bella Vanilla -blogista.
Paneer kormasta tuntuu olevan varsin monta versiota jo valmiiksi, joten siksi sitä voi mielestäni varsin surutta muokata sortumatta minkään luokan pyhäinhäväistykseen. Esim juustot voi lisätä lopussa joko paistettuina tai paljaaltaan, sipulit ja tomaatit sopisivat olla hienoa sosetta, mutta mulla olivat karkeaa silppua, tomaatit voivat olla toki tuoreitakin, ja mausteita ja niiden suhteita voi kukin justeerata maun mukaan. jne.

paneer
1 l täysmaitoa
(0,5 tl suolaa)
n. 4 tl sitruunamehua

Tee paneer reilusti etukäteen. Keitä maitoa, sekoita sitruunamehut ja jatka keittämistä, kunnes maito on täysin juoksettunut, eli valkoinen hera on erillään likaisen värisen veden seassa. Kaada harsokankaaseen ja kiristä möykyksi. Laita painon alle tiivistymään jääkaappiin pariksi tunniksi.

kastike
paneer (1l maidosta, n.300gr?)
2 sipulia
n. 3 cm inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa (jeera/cumin)
2 tl korianterin siemeniä
1 tl neilikoita
1 tl garam masalaa
chiliä
suolaa
400 gr tomaattimurskaa
1 dl kermaa

Silppua sipulit, paista öljyssä pannulla. Jauha mausteet morttelissa hienoksi ja heitä sipulieden sekaan. Paista hetki ja lisää hienonnetut valkosipulit ja inkiväärit. Hetken päästä tomaattimurska mukaan ja anna porista hiljaisella niin pitkään kuin kärsivällisyys antaa myöten. (Mulla ei hautunut järin pitkään, kun alkoi olla nälkä.) Lisää pienennetty paneer ja kerma ja jatka hauduttamista viitisen minuuttia, mausta vielä suolalla ja chilillä maun mukaan. (Ehkä ei kannata lisätä kovin huolettomalla otteella habaneroa, kuten minä tein.)
Ihan mainiota tuli, mutta vielä ei maustetasapaino ollut aivan kohdallaan. Jatkan kokeilua myöhemmin uudestaan.

Ei kommentteja: