keskiviikko 2. heinäkuuta 2008

Savukalaa ja mustaa pastaa

Laiska kesälomapäivä; mikäpä sen parempaa ajanvietettä kuin keksiä uusia jekkuja keittiössä!

Sain vanhemmilta mökkituliaisina kaksi upeaa savustettua ahventa. Koska ne olivat jo kylmiä saadessani ne käsiini, päätin vastoin tapojani olla syömättä niitä heti sellaisenaan ja sen sijaan tehdä jotain ruokaa niistä. Normaalistihan nuo syödään mökillä lähes poikkeuksetta saman tien tuoreina, eikä siinä ehdi edes ajatella niiden käyttämistä muuhun ruokaan, mutta nyt kun niitä oli jäänyt yli ja aina kaupunkiin asti, saatoin käyttää niitä eri tavalla.
Kalat sisältävä muovipussi tihkui kalan rasvaa ja levitti taivaallista savun aromia. Päätin yrittää ottaa kaiken tuon aromin talteen pelkän kalan lihan lisäksi. Irrotin siis lihat nahoista ja poistin kaikki löytämäni ruodot. Heitin nahat, evät ja isoimmat ruodot kasariin fenkolin ja purjon palojen, valkosipulinkynnen ja kuohukerman kanssa. Keittelin niitä ehkä noin 20-30 minuuttia kannen alla, kunnes liemi alkoi olla mukavasti maustunut. Siivilöin liemen puhtaaksi ja lisäsin takaisin siihen siivilästä pelastetut ja ruodoista puhdistetut purjon ja fenkolin palat. Soseutin liemen, maustoin pippurilla.


Ruskistin pannulla ison sipulin ja lisäsin sitten siihen noin 3 desiä keitettyjä kanttarelleja. Maustoin suolalla ja pippurilla.
Lämmitin kalan palat nopeasti pannulla, en varsinaisesti paistanut niitä enää.
Samaan aikaan olin keittänyt mustat linguinet lähes kypsiksi. Kaadoin vedet pois ja kippasin pastat takaisin kattilaan. Sekoitin sen joukkoon valmistamani kuuman kerman ja reilusti raastettua parmesaania.
Olin ajatellut ruoanlaittoa aloittaessani, että sekoittaisin vaan kaikki aineet yhdeksi kastikkeeksi, mutta onneksi huomasin sen järjettömyyden. Kasasinkin siis lautaselle mustan kermaisen pastan, sienet ja kalat kaikki omiksi kerroksikseen, jolloin kaikista mauista saattoi nauttia erikseen. Ja herkulliselta maistuikin jokainen kerros!

Ei kommentteja: